Blog

Nyheter från försvaret

12 apr 2019 0

Försvaret jobbar ständigt med att se till att de kan erbjuda Sverige och dess invånare högsta möjliga säkerhet. Det här omfattar dock väldigt mycket pengar, särskilt när det ska genomföras särskilda övningar. I följande inlägg kommer du kunna läsa om exakt hur mycket den senaste militärövningen kostade staten, och varför det är viktigt att vi fortsätter lägga pengar på den här formen av övningar.

Obligatoriskt med värnplikt igen?

Att Sverige har fått tänka om vad det gäller försvarsmakten kanske inte är någon nyhet för de flesta. Dels så har man infört obligatorisk värnplikt igen, även om det går att diskutera hur obligatorisk den faktiskt är. Det här beror på att regeringen gett försvarsmakten rätt att tillämpa alla lagar när det kommer till totalförsvarsplikt. Från och med 2017 meddelande försvaret att de kommer kalla 4000 män och kvinnor årligen, en siffra som kommer kunna öka.

Northern Wind 19

När försvaret ska köra sina övningar så kommer det kosta mer än en begagnad ipad kan vi lova! Det är stora projekt som kräver mycket folk och många medel och verktyg. Över 10 000 män och kvinnor åkte till Norrbotten för att vara med i den mest omfattande militärövningen som Sverige deltagit i sedan 1991. Det finns många olika teorier bakom varför en sådan stor insats faktiskt var nödvändig. Dock hamnade prislappen på övningen på en väldigt hög summa. Övningen genomfördes med bland annat Finland och Norge, men endast den svenska försvarsmakten betalade mer än 46,5 miljoner kronor för att den här övningen skulle kunna genomföras. Även om själva logistiken är dyr för den här sortens övningar så är det viktigt att försvaret fortsätter sitt jobb i en värld som blir mindre stabil.

Varför är det viktigt att Sverige har ett försvar?

Det är många som ställer sig frågan varför Sverige egentligen ska ha ett försvar. Vi är ett land som inte vill ha krig, och även om det stämmer så finns det andra länder som i framtiden skulle kunna tänkas vilja kriga mot oss. Det finns självklart inga konkreta hot i dagsläget, men det finns länder som har utfört handlingar som kan få oss att faktiskt behöver vara mer på vår vakt. Om inte annat så är det väldigt viktigt att vi är förberedda och försvaret är faktiskt en arbetsgivare som kan skapa fler jobb i vårt land. Man ska aldrig säga aldrig när det kommer till att försvara sig. Det är lika bra att man är på den säkra sidan så om det skulle hända något i framtiden så kommer vi i alla fall kunna försvara oss på något sätt. Bättre än inget försvar alls med andra ord och tillsammans med våra grannländer så kan vi bli starkare.

Leave a comment

luster