Blog

Branden i Notre Dame

11 maj 2019 0

I måndags den 15 april drabbades fransmännen, katolikerna och egentligen hela världen av en stor brandkatastrof. Det var nämligen då som en brand utbröt i den berömda katedralen Notre Dame i centrala Paris. Röken från branden kunde ses från stora delar av staden när den startade sent på eftermiddagen. Brandlarmet gick i samband med att prästen höll i en mässa lokalen utrymdes med en gång.

I dagsläget verkar det som att det är det omfattande renoveringsarbetet som har lett till att branden utbröt och som senare ledde till att katedralens spira och tak rasade ihop.

Mer än 400 brandmän kämpade frenetiskt mot de kraftiga lågorna för att försvara katedralen som finns på UNESCO:s världsarvslista och först på förmiddagen dagen efter var branden helt släckt. Många brandmän riskerade sina liv genom att bekämpa elden på insidan så den inte skulle sprida sig till den västra delen (framsidan) med de två berömda tornen.

Det kommer kosta många miljoner euro att återställa det som skadats i katedralen. Nu kan man inte bo i Notre Dame, men det hade krävts ett väldigt stort och förmånligt bolån för att lösa de skador som katedralen drabbats av. Redan dagen efter har många länder och rika personer dock sagt att de ska bidra med ekonomiska medel till återuppbyggnaden av katedralen. Det finns även många historiskt värdefulla föremål i Notre Dame och risken var väldigt stor att många av dem skulle skadas eller förstöras under brandens förlopp. Nedan kan du läsa om några av de historiska föremål samt vilken preliminär status de har efter branden.

  • Jesu Törnekrona. Jesu Törnekrona sägs komma från när Jesus korsfästes. Enligt de första rapporterna är den räddad och ska inte ha tagit någon skada av branden.
  • Orgeln. Orgeln som är nästan 300 år gammal verkar ha klarat sig fint från branden, dock kan den ha tagit viss skada av släckningsarbetet.
  • Sankt Ludvigs tunika. Denna tunika sägs ha burits av Ludvig IX som var Frankrikes kung mellan 1226-1270. År 1297 blev han även helgonförklarad. Tunikan ska även den ha klarat sig undan branden i gott skick enligt de första uppgifterna.

Notre Dame är byggd i gotisk stil och den invigdes redan på 1300-talet, närmare bestämt år 1345. Bygget påbörjades dock långt tidigare, år 1163. Katedralen är belägen på ön Île de la Cité i Seine och den är 127 meter lång, 48 meter bred och 69 meter hög (tornen på den västra sidan). Notre Dame ritades av Maurice de Sully som var en biskop i Paris under 1100-talet. Katedralen är även känd för Ringaren i Notre Dame, Victor Hugos berömda roman där den puckelryggade Quasimodo anställs som klockringare i katedralen.

Tur i oturen så har katedralen klarat sig förvånansvärt bra och förhoppningsvis kan återuppbyggnaden snart ta fart så den magnifika katedralen återigen kan ta emot besökare.

luster