Blog

Fakta, åsikt eller reklam?

9 jun 2019 0

Ibland kan det vara riktigt svårt att se skillnaden mellan vad som är en artikel eller reklam och vad som är fakta eller bara en åsikt. Det viktigaste är att vara medveten om svårigheten med att skilja dem åt. Om du vet att du måste tänka på vad du läser kommer du inte att bli lurad lika lätt.

Fakta eller åsikt?

Skillnaden mellan fakta och åsikt kan också vara svår att skilja på då de flesta tidningar har en grundideologi. Om du läser en ledare i en tidning, så kommer de att tolka fakta på sitt sätt och därefter skriva en åsikt. Om en tidning är liberal och tycker att det är viktigt att det ska vara lätt att driva företag, att det är motorn i Sverige då kommer de tolka fakta – en ny regel kring hur man får hyra bil – utifrån hur det påverkar företagare. En annan tidning kan sedan tolka samma fakta på ett helt annat sätt. När du läser måste du göra skillnad på fakta och åsikt. Tänk också på det när du själv skriver.

Fakta eller reklam?

Många företag utformar sin reklam så att det ser ut som en artikel, särskilt om det handlar om hälsa. Men kring sådana “artiklar” finns det en ram och så står det “annons”.

luster