Blog

Läsa hela artikel

25 okt 2018 0

Du har precis läst rubriken och ingressen till en artikel om att en skola i Göteborg har delat upp klassen i kön under gymnastiken. Tjejerna dansar och killarna spelar fotboll. När du läser det blir du jättearg för vare sig man är kille eller tjej ska man både få dansa och spela fotboll. I irritation delar du länken till alla dina vänner och tillägger ett arg meddelande om hur dålig den skolan är. Efter tio minuter får du kommentarer av vänner som läst HELA artikeln: idrottsläraren ville låta eleverna få välja under en lektion vad de ville göra. Valet var helt upp till killarna och tjejerna och alla elever gjorde ett eget val. Var det då en dålig skola? Var det inte bra att eleverna fick göra egna individuella val? Självklart kan man påpeka att det nog var flera av eleverna som gjorde som resten av samma kön, och säkerligen flera som inte brydde sig – men skolan hade inte segregerat könen under lektionen – det gjorde eleverna själva.

Ska du dela artikeln?

Tänk på att alltid LÄSA HELA ARTIKELN innan du delar. Egentligen bör du läsa en artikel två gånger, reflektera över vad som står i den och vad effekterna blir om du delar den. Internet ger oss en fantastisk möjlighet att kommunicera, men vi måste också ta det aktiva ansvaret att bara kommunicera det som är klokt och göra det på ett respektfullt sätt.

Innan du delar en text bör du, förutom att ha läst den, också frågat dig vem som är avsändaren och hur nyanserad texten är. Med nyanserad menas att man tänker utifrån olika aspekter, inte hänger ut människor, inte förenklar åsikter utan försöker hitta det som är sant. Genom att göra det framstår du som en klok människa och gör både dina vänner och samhället en tjänst.

luster