Blog

Nya medier

21 sep 2019 0

Idag finns det medier som ingen kunnat föreställa sig för trettio år sedan. Bland de olika medier som utvecklats i och med internet och den senaste globaliseringen finns både sajter, bloggar, mindre tidningar på nättet, youtube-kanaler och podcasts. Det är möjligt för vem som helst att starta en mediakanal om vilket ämne som helst – frihet, men också ansvar.

Sajter

Många sajter är en utveckling av de redan befintliga media. SVT har funnits mycket länge, men i och med internet skapades också en hemsida där tittare både kan ta del av nyheter, se program och ta kontakt. Detsamma gäller både CNN, Aftonbladet ochVästerbottenskuriren – etablerade media finns överallt. Detta gör att när vi talar om till exempel SvD då kan en person hänvisa till något som den läst på sajten och en annan till den fysiska tidningen.

På sajter är det möjligt att visa både texter och filmer. Media som förut bara visade tv, som CNN, skriver nu också nyheter, likaså tvärtom: Aftonbladet är inte bara en tidning, de har också egen tv-kanal.

Podcasts

På sätt och vis är podcasten är fortsättning på kassettbandet. Även förr i tiden var det möjligt att lyssna på ett program i repris när man ville. Men det krävde att man köpte ett kasettband med en inspelning, sedan använde man en kassettbandspelare eller freestyle för att lyssna. Dagens podcasts kräver bara att man har en mobil – det räcker. Sedan kan man enkelt ladda ner programmet och lyssna när man vill.

Många podcasts görs som en fördjupning av ett ämne, som ett radioprogram eller som en längre tidningsartikel. Många radiokanaler lägger ut alla sina program som podcasts – det kostar ingenting och gör att publiken återvänder. Andra skapar bara podcast, det är särskilt vanligt bland tidningsjournalister, men även forskare och andra personer skapar podcasts för att dela med sig av sin kunskap. Det fina med en podcast är att den är enekl att ta del av och att man kan lyssna på den medan man gör annat: kör bil eller städer.

Twitter är både ett medium, men har på sätt och vis också blivit en nyhetsskapare i sig själv, särskilt sedan Donald Trump blev president. De flesta medier, men också många privatpersoner, har ett twitterkonto där de skickar ut en text, bild eller film från de senaste nyheterna.

Donald Trump har tagit Twitter ännu ett steg längre, då han skapar nyheter genom att använda Twitter som en verktyg, till exempel när han har avskedat folk och gjort det som ett twitterinlägg.

luster