Blog

Nyheter

19 feb 2019 0

Det finns olika slags nyheter, men de största nyheterna handlar om samhälle och politik – nyheter som Rapport och Aktuellt rapporterar om. De nyheterna handlar ofta om hur en regering styr ett land, ekonomin, vad som är problematiskt inom sjukvården eller om det hänt en katastrof.

Idag läser vi många nyheter på nätet. Det är inte alltid så att en tidning behöver vara något som man håller fysiskt i handen, utan istället kan det lika ofta vara en sajt som man går in på. För att tidningarna ska överleva behöver man ofta betala för att få tillgång till allt material, men vissa artiklar kan läsas utan att man betalar för det. Med tidning menas både papperstidning och sajt, då de idag flyter ihop och nästan är synonymer.

Globala nyheter

I nästan alla nyhetstidningar eller tv-program, oavsett om det är en länstidning eller en för hela landet, så finns det alltid med en sida om vad som händer i världen. Många redaktioner fokuserar mycket på vad som händer utomlands, särskilt de större sajterna, medan andra mest nämner det. Då vi lever i en globaliserad värld och också är medlemmar i EU, påverkas vi idag mycket mer av vad som händer i andra länder än vad människor gjorde förr. Det är också många som reser och det gör också att intresset för vad som händer i omvärlden växer.

De globala nyheterna handlar främst om de större länderna, som USA, Kina och Ryssland, eller något av de stora europeiska länderna som Storbritannien, Tyskland eller Italien. Om det hänt en terroristattack eller en katastrof brukar det också få mycket uppmärksamhet. Idag skrivs mycket om USA:s president Donald Trump; det kommer ut nya nyheter om honom nästan dagligen.

Ibland kan en mindre händelse få stor internationell uppmärksamhet, särskilt när det handlar om djur eller barn. Ett lag med fotbollskillar i Thailand fastnade i en grotta och hela världen följde dramat tills de blev befriade.

Lokala nyheter

För många är det de lokala nyheterna som är de viktigaste. Lokala nyheter, vare sig det handlar om en länstidning eller bara en ort, handlar i mångt och mycket om samma saker som globala nyheter: hur det går för företag, hur kommunpolitikerna sköter sig och om det händer något speciellt i bygden. Men de lokala nyheterna har oftare en större närhet till sina läsare. De intervjuar ”vanliga” människor och ibland kan det vara grannen som är med i tidningen. Lokala nyheter är ofta viktiga för sammanhållningen i samhällen och för att lyfta upp det som är bra i en region. Ibland är det så att det först är en lokal tidning som skriver om en händelse och sedan följer de större tidningarna efter.

Bland det absolut viktigaste nyheterna är vädret. Vi kan inte påverka det, prognoserna stämmer inte alltid, men ändå vill de flesta av oss ha koll på vädret och för många är detta att följa väderprognoser lite av en hobby.

luster