Blog

Praktikant upptäckte ny planet

2 feb 2020 0

De flesta har säkert hört talas om den osannolika upptäckten som gjordes på Nasas rymdcenter i USA i början av året. Den 17-årige praktikanten Wolf Cukier satt på plats vid det nya rymdteleskopet kallat Tess när han gjorde fyndet som förvånade alla.

Kretsplanet

Det var under den tredje dagen på praktikjobbet som tonåringen gjorde den revolutionerande upptäckten helt på egen hand. Efter att astrofysiker verifierat upptäckten kunde nyheten sändas världen över. Det är inte varje dag som en praktikant gör en historisk upptäckt. Tyvärr får Cukier inte namnge planeten. Enligt regelverket ska alla planeter som upptäcks av teleskopet Tess ges namnet TOI följt av ett nummer. Planeten kallas därför TOT 1338b och det är den första så kallade kretsplanet som upptäckts med det nya teleskopet. Himlakroppen kretsar kring två stjärnor och är hela sju gånger så stor som jorden, dock är den alldeles för varm för att något liv ska kunna existera där. Cukier får fira sin upptäckt genom att beställa paraply med tryck istället, där han kan välja planetens serienummer på ett paraply i valfri färg.

TOI 700d

Bara några dagar innan tonåringens upptäckt hittade Tess den jordliknande TOI 700d. Denna planet ligger bara 100 ljusår bort och är cirka tjugo procent större än jorden. Forskarna är hoppfulla om att hitta vatten här och i väntan på att få reda på exakt vad planeten består av föreslår olika datorsimuleringar en himlakropp med stora hav och en atmosfär som är tät av koldioxid. Anledningen till att man tror att det kan finnas flytande vatten och liv på planeten är eftersom den ligger på rätt avstånd i förhållande till sin stjärna. Om det visar sig att planeten har en egen atmosfär ökar möjligheterna till liv. Samtidigt som planeten upptäcktes fann man även stenplaneten TOI700b och gasplaneten TOI 700c.

Tess

Rymdteleskopet Tess har på kort tid gjort en hel del upptäckter vilket också var anledningen till att teleskopet konstruerades och sköts upp i rymden. Uppdraget gick ut på att hitta jordliknande planeter i omloppsbana kring en närliggande stjärna. Tess sköts upp i april 2018 och bara efter några veckor registrerades den första upptäckten med planeten som kallas GJ357d. Den fick dock inte den sedvanliga beteckningen eftersom den befann sig på gränsen till uppdragszonen och var något för långt ifrån sin stjärna. Inom kort kommer Tess att få sällskap i rymden av nya superteleskop. Ett av dem är JWST, James Webb Space Telescope, som skjuts upp 2021. Teleskopet är en infraröd variant med en gigantisk spegel byggd för att fånga värmestrålning från himlakroppar i omlopp runt stjärnor nära vårt eget solsystem. Ljusanalyser kan sedan berätta om den upptäckta planeten har vatten. 2024 skjuts teleskopet PLATO upp för att observera intressanta stjärnor med planeter på rätt avstånd från sina respektive stjärnor för att möjliggöra liv.

luster