Blog

Resenyheter

16 maj 2019 0

För många är resor mer än bara rekreation och semester. Det är ett stort intresse och en del av en modern livsstil. Även inom resebranschen finns det nyheter och olika trender som påverkar oss resenärer.

Resa – en livsstil

För många svenskar har resandet blivit en livsstil och intresset för resenyheter är stort. Det finns även många svenskar som väljer att flytta utomlands, under hela eller delar av året. Om du är intresserad av att hitta din drömbostad utomlands ska du Klicka här – så får du hjälp av Mowido att både hitta och köpa bostad! Men för de flesta svenskar handlar resandet om en skön och rolig semester i en annan kultur och gärna med mycket sol.

Det finns både specialiserade resemagasin som Vagabond, men också många resebilagor i vanliga tidningar och sajter på nätet. Oavsett tidning, finns det ofta något som handlar om resor. I en sporttidning kan man tipsa om att sporta under resan, i ett livsstilsmagasin kan det finnas reportage från vinprovningsresor i Frankrike och i en historisk tidning kan man erbjuda temaresor till historiskt intressanta platser.

Resenyheter

Det kommer ständigt ut nya resenyheter, små pärlor som efter ett årtionde blir en etablerad del av reseindustrin. Det kan handla om en ö i Thailand som några resenärer upptäcker och som resejournalister gör ett reportage. Sedan kommer fler besökare allt eftersom det byggs hotell. Det är vanligt att vana resenärer söker ett nytt “semesterparadis” om det gamla har blivit för invaderat av andra resenärer.

Under det senaste decenniet har det blivit vanligt med träningsresor. Det började som en trend för de riktigt sportintresserade, men är idag en etablerad reseform. Det kommer ständigt ut nya slags träningsresor som löpning, cykling, ridning och bergsklättring. Det finns också olika nivåer på träningsresorna för att alla ska kunna delta på en lagom nivå. Det har också blivit vanligare med gemensamma resor till ett lopp utomlands, till exenpel Tjejmilen i London eller Wien, maratonlopp i Japan eller Sydafrika. Dessa resor har ett specifikt syfte.

Återkommande resenyheter handlar om strejkande personalgrupper på flygplatser, eller strejkande piloter och flygvärdinnor, eller flygbolag som går i konkurs. Dessa nyheter är tillfälliga resenyheter, men de har stor inverkan på de resenärer som är ute och reser, eller ska ut och resa, under just den tiden som händelsen pågår.

Klimatpåverkan

En återkommande “resenyhet” är resandets inverkan på klimat och miljö. Vi reser mer än förr, samtidigt som resandet påverkar vår planet. En stigande resetrend är att åka mer tåg och att semestra i Sverige. Det har lanserats några nya reseord: hemestra som innebär att man semestrar så nära sitt hem som möjligt. Istället för att åka på en sol- och badresa till Medelhavet åker man till en vacker sjö i Sverige, gärna inom länet eller landskapet. Riktiga hardcorehemestrare cyklar bara eller åker kollektivt. Ett annat ord är flygskam, alltså att skämmas för att man flyger.

Omvända resenyheter

Det har också börjat komma omvända resenyheter från människor som bor i semesterparadis och som har fått nog av alla turister. I Barcelona försöker man minsta antalet turister för att ge lokalbefolkningen en trevligare vardag och bättre vårda staden.

luster