Blog

Sportnyheter

2 jan 2019 0

För många är sporten och sportnyheter mycket viktiga. De följer med varje vecka under vintern hur det går för skidlandslagen i längd och skytte. Andra har favoritlag inom fotboll eller ishockey som de följt sedan barnsben. För många är det ett allmänt intresse att se på sporten, särskilt vid OS eller VM.

Olympiska spelen

Under de olympiska spelen brukar sporten ta upp mycket av programtablån, särskilt om det är i en tidszon som fungerar väl i Sverige. Eftersom de olympiska spelen delas upp på sommar- respektive vinter-OS, arrangeras OS i praktiken vartannat år. Att vinna en OS-medalj är den finaste medaljen som en idrottare kan ta, och sporten brukar ofta följa de största OS-hoppen redan flera månader innan spelen så att tittarna ska ha koll på deras form och lära känna de respektive idrottarna mer.

Fotbolls-VM

Under fotbolls-VM är det nästan så att hela samhället stannar av; i alla fall om Sverige är med och det går bra. De vanliga nyheterna brukar ofta också rapportera om hur det går, då fotboll är en stor publiksport. Idag har både fotbolls-VM och OS blivit storpolitik och länder kan tävla om att få arrangera mästerskapen, särskilt fotbollsmästerskap.

Under den kalla vintern är Vinterstudion i SVT en stor sportglädje under helgerna. Genom Vinterstudion kan tittare följe både slalom, längdskidåkning och skidskytte under hela vinterhalvåret. Det har blivit ett mycket populärt program och det är många som tycker om att mysa i soffan med en kopp kaffe eller choklad en lördag och följa idrottarna.

En stor händelse är Vasaloppet, som går av stapeln under vårvintern. Eftersom det både är eliten och motionärer som deltar, blir Vasaloppet mycket speciellt – både för åkare och för publik. De skickligaste får åka först, och sedan de vanliga motionärerna; de startar beroende på sin åktid. För många är det roligt att försöka känna igen en vän som åker loppet, eller rent av få se en intervju med en bekant ute i spåret.

De flesta dagstidningaroch sajter har en sportdel. Varje dag kommer det olika sportnyheter, särskilt om de större publiksporterna som fotboll och ishockey, men också om mindre sporter som curling och brottning. Det handlar också om internationell sport, både individsporter som ridning och tennis, men än mer om fotbollsligor i andra länder. I de dagliga nyheterna ingår också intervjuer med olika idrottare, som på så sätt blir ett ansikte som publiken känner igen.

luster