Blog

Trollfabriker och troll

3 jul 2019 0

Eftersom man kan vara anonym på internet finns det många personer, företag och även regeringar som utnyttjar det. Genom att det är möjligt att skapa hur många konton som helst, kan en person eller organisation påverka mycket mer än vad de skulle kunna om de behövde uppge namn och adress – som i det vanliga fysiska samhället. Om någon beter sig illa, kan de som ser det ändå söka på ett signalement och personen bli identifierad.

Troll på nätet

Det finns många troll på nätet, konton som aktivt och anonymt försöker påverka politiskt på olika sätt. Om det står en artikel om en särskild politiker, kan det då stå där mycket negativt i kommentatorsfältet, kanske rent av så många negativa kommentarer att det ser ut som om personen är illa omtyckt – trots att det kanske är en populär politiker. Det som kan ha hänt är att det är personer som driver trollkonton och aktivt söker upp sådana artiklar, för att kommentera negativt. Det här kan man se överallt på nätet: från tidningar till twitter, FB och youtube.

Det finns också länder som har trollfabriker och som kan försöka påverka andra länders val genom dessa troll på nätet, exempelvis Brexit och valet av Trump, där det pågår utredning om huruvida han tog emot hjälp av Ryssland.

luster