Blog

Världen som arbetsplats

10 jun 2019 0

Nyheter är en del av de flestas vardag och dess roll är att informera men även att väcka debatt och synliggöra missförhållanden. Det finns givetvis goda nyheter som får oss att må bra inombords, men sensationsnyheter och skildringar av konflikter är det som dominerar flödet för många av oss. Journalister har alltid haft som roll att granska makten och de senaste åren har det blivit alltmer tydligt. Man brukar säga att ingenting förbättras förrän det uppdagas i tidningen.

Journalistutbildning

Journalisters roll är dock betydligt mer mångfacetterad än så och det höga antalet sökande på journalistutbildningar runtom i Sverige avslöjar att det inom många människor bor drömmar om att vara med där det händer och vara en del av den viktiga information som ges till medborgare.

Det finns ett flertal journalistutbildningar i Sverige och även olika områdesinriktningar som miljö, människa och undersökande journalistik. Behörighetskraven är höga och det kan krävas vassa armbågar för att nå dit du vill. Ett tag tycktes arbetsmarknaden för journalister vara mättad, men det är en sanning med modifikation. Behovet av journalister är aldrig sinande även om de största medierna inte plockar upp just dig på examensdagen.

Ett jobb med möjligheter

Möjligheterna för en journalist är många, från ett kontor på din stads lokaltidning till reportage i Mellanöstern. Även om du inte är en adrenalinsökare, i jakt på de tuffaste och svåraste nyheterna, är ingen dag den andra lik. Ämnen varierar över tid och du behöver aldrig oroa dig för att fastna i arbetet utan bjuds på nya utmaningar hela tiden oavsett vad du väljer att fördjupa dig i.

I dag finns även möjlighet att ha ett ännu mer flexibelt jobb som frilansjournalist, där du väljer uppdrag och du väljer tid. Du kan arbeta från hemmet eller söka kontor hos Workaround, som erbjuder många och varierande platser att utföra arbete ifrån.

Hitta det du brinner för

Om du har bestämt dig för att satsa och söka till journalistutbildning kan det komma väl tillhands att lägga på minnet att det krävs övning för att bli varm i kläderna och även för att ställa de svåra frågorna. Stärk ditt eget jag och intervjua människor, även om det inte är till en riktig artikel och våga gå på djupet. Öppna ögonen och se dig om i din omgivning. Även tillsynes obetydliga saker kan vara bra att memorera i ett dokument. Föreställ dig i olika situationer att du gör ett reportage istället för att titta ned i mobiltelefonen.

Ta med dig kameran till olika platser och var ett med nuet och framförallt, hitta det just du brinner för. Är det nyheter om människor eller teknik? Är det nyheter som informerar, engagerar eller berör? Vill du vara där det händer eller göra reseskildringar? Oavsett vilket är du med och värnar om yttrandefriheten, som är en av grundstenarna i vårt land.

luster