Radio
Det finns flera olika slags medier och bland de äldsta är radion. Upphovsmannen var Nikola Tesla, mannen som Teslabilarna är uppkallade efter. Under slutet av 1800-talet insåg även flera vetenskapsmän att de genom elektromagnetiska vågor med mycket låg frekvens skulle kunna meddela sig med andra – trots ett lång avstånd. De insåg att en avsändare kunde sända vågorna och en mottagare kunde ta emot dem. Från 20-talet och framåt började radion att utvecklas till det den är idag.
Radionyheter
När radion började spridas var det särskilt nyheter, gudstjänster och sport som blev stort. Det var inte alla som hade en radioapparat, så ibland fick de gå över till grannen och lyssna. Idag har vi med oss en radio i mobilen överallt. Radion har tekniskt utvecklats oerhört mycket, särskilt det sista decenniet. Radionyheter är fortfarande mycket populära, särskilt som du kan göra annat under tiden. Idag finns det också podcast – radioprogram – som man kan ladda ner på sin mobil eller dator och lyssna på senare. Det gör det möjligt att ta med ett radioprogram som sändes för ett par dagar sedan i mobilen, och sedan lyssna på det under en joggingtur eller en promenad.
Nytt, men ändå gammalt
Även om mediet radio har utvecklats, så påminner ändå dagens program mycket om de gamla: en eller två programledare, och många program varvar prat med musik. Det är också vanligt med radioprogram dit lyssnarna kan ringa och samtala med programledaren. Ibland handlar det om att uttrycka åsikter, hälsa till någon som man vet också lyssnar till programmet eller berätta om något som man varit med om; andra gånger handlar det om att programledaren besitter mycket kunskap inom ett ämne, till exempel ekonomi eller natur och svarar på lyssnarnas frågor.